DO POBRANIA:

RULES AND REGULATIONS OF THE GOLDEN POINTE SHOES 2018 CONTEST

KARTA ZGŁOSZENIA/APPLICATION FORM 2018

Złote Pointy 2018

W dniach 18 – 20 kwietnia 2018 roku w Teatrze Polskim w Szczecinie (Scena na Łasztowni) odbędzie się XI Międzynarodowy Konkurs Baletowy „ZŁOTE POINTY 2018”, a XVII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Baletowego o tytuł „Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2018 oraz Finałowa Gala Gwiazd Baletu.

Fundacja Balet działająca w Polsce od 27 lat na rzecz dzieci i młodzieży artystycznie uzdolnionej, jest pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu baletowego z udziałem najlepszych absolwentów polskich i europejskich szkół baletowych „Złote Pointy” (od 2002 roku konkurs ogólnopolski, zasięg międzynarodowy uzyskał w roku 2008). Jest to jedyny międzynarodowy konkurs dla najlepszych absolwentów szkół baletowych w Polsce. Konkurs został na stałe wpisany w kalendarium imprez Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz posiada rekomendację Ministra. Uczestnicy zgłaszani są przez dyrektorów i grono pedagogiczne szkół i prezentują się podczas dni konkursowych w choreografiach klasycznych i współczesnych. W tym roku będziemy gościć uczestników z pięciu polskich szkół baletowych oraz szkół zagranicznych z: Budapesztu, Pragi, Rygi, Mediolanu, Berlina, Kijowa, Lwowa, Mińska i Brukseli.

Uczestnicy po raz XI będą walczyć o tytuł Laureata „Złote Pointy”. Przyznawany jest też tytuł dla „Najlepszego Absolwenta Szkół Baletowych w Polsce” - historia przyznawania przez Fundację Balet tego tytułu sięga 1994 roku. W tym roku po raz 25. zostanie on przyznany wśród młodych adeptów sztuki baletowej, którzy wchodzą w życie zawodowe. Jednocześnie odbywa się też konkurs o stypendia artystyczne Fundacji Balet dla uczniów polskich szkół baletowych. Uczestnicy mają mozliwość zdobyć również inne nagrody czy wyróżnienia w postaci krajowych lub zagranicznych warszatów tanecznych, np. wakacyjne warsztaty taneczne na Florydzie, fundowane przez Vladimira Issaeva – baletmistrza i dyrektora Arts Ballet Theatre of Florida. Podczas Finałowego Koncertu oprócz laureatów i wyróżnionych absolwentów, będziemy mieli okazję podziwiać zaproszonych artystów.

Uczestnicy konkursu oceniani są przez Międzynarodowe Jury, w skład którego wchodzą cenieni baletmistrzowie, tancerze i choreografowie, między innymi:

1. Ewa Głowacka – pierwsza solistka Teatru Wielkiego-Opery Narodowej w Warszawie, pedagog, baletmistrz;

2. Rosa Olympia Estrella – tancerka, choreograf, pedagog flamenco i klasycznego tańca hiszpańskiego;

3. Beata Książkiewicz – profesor Uniwersytetu Muzycznego w Warszawie, tancerka, pedagog, dyrektor Szkoły Tańca i Baletu „Fouette” w Poznaniu;

4. Vladimir Issaev – baletmistrz, dyrektor Arts Ballet Theatre of Florida;

5. Andrzej Ziemski – solista baletu XX Wieku Maurice’a Bejarta, pedagog, współtwórca prywatnej szkoły baletowej „Balletomania” w Brukseli;

6. Ewa Wycichowska – prof. dr hab., tancerka, choreograf, pedagog, profesor sztuk muzycznych, kireownik Zakładu Tańca Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie;

7. Dawid Kupiński – solista Royal Danish Ballet oraz Bejart Ballet Lausanne, laureat nagrody Grand Prix IX Konkursu Eurowizji dla Młodych Tancerzy w 2001 roku;

8. Bartosz Anczykowski - solista Thuringen Ballet oraz Polskiego Baletu Narodowego Teatru Wielkiego Opery Narodowej w Warszawie;
  9. Lukas Slavicky – solista Bawarskiego Państwowego Baletu w Monachium, dyrektor artystyczny baletu czeskiego w Czeskich Budziejowicach.

Stypendystów ocenia Kapituła Fundacji Balet przy wsparciu Jury Głównego Konkursu w składzie:

• Maria Andrzejewska – Prezes Zarządu Fundacji Balet

• Wojciech Warszawski - kierownik baletu Opery Bałtyckiej

• Uran Azymov - choreograf, pedagog (Białoruś)
  • Grzegorz Kotek - wieloletni solista baletu w Szczecinie

• Dorota Stankiewicz - wieloletnia solistka baletu w Szczecinie

Konkurs organizowany jest w partnerstwie z Teatrem Polskim w Szczecinie, Związkiem Artystów Scen Polskich, Centrum Edukacji Artystycznej, Instytutem Muzyki i Tańca oraz Arts Ballet Theatre of Florida.

Patronat nad konkursem objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego i Prezydent Miasta Szczecin, patronat medialny: TVP Kultura, TVP 3 Szczecin, Radio ESKA, WAWA, PLUS, Kurier Szczeciński.

PROGRAM:

17.04.2018

Przyjazd uczestników

18.04.2018 g. 17.00

I Dzień Konkursowy - Taniec Klasyczny

19.04.2018 g. 17.00

II Dzień Konkursowy - Taniec Współczesny

20.04.2018 g. 19.00

Finał Konkursu

MIĘDZYNARODOWA GALA GWIAZD BALETU
W programie: cz.I Laureaci konkursu, cz. II zaproszeni goście

21.04.22018 Wyjazd uczestników

Bilety do nabycia:

FUNDACJA BALET

Biuro Fundacji Studio Taneczno-Musicalowe

ul. 5-go lipca 46 (dawne kino Colosseum)

tel. 609 404 401, 665 357 563

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript." target="_blank" style="color: #ffffff;">

TEATR POLSKI

ul. Swarożyca 5, 71-601 Szczecin

tel. 91 433 66 66, 508 553 833

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.teatrpolski.eu

Cennik:

Dni konkursowe (18 i 19.04) – 15 zł sektor główny, 10 zł sektory boczne

Finałowa Gala Gwiazd Baletu (20.04) – 50 zł sektor główny, 40 zł sektory boczne

karnet na wszystkie dni – 70 zł sektor główny, 50 zł sektory boczne (karnety dostępne tylko w biurze Fundacji)

Dziękujemy Partnerom i Mecenasom XI Międzynarodowego Konkursu Baletowego Złote Pointy 2018:

patroni i partnerzy

mecenasi

ABT Florida

Miasto Szczecin

The Best Restaurants

Totem