XIII MIĘDZYNARODOWY KONKURS BALETOWY ZŁOTE POINTY 2020 (Konkurs rekomendowany przez Ministra Kultury)
Szczecin, 1.04.2020 - 3.04.2020

W dniach 1 – 3 kwietnia 2020 roku w Teatrze Polskim-Scena na Łasztowni w Szczecinie odbędzie się
XIII Międzynarodowy Konkurs Baletowy ZŁOTE POINTY 2020, a XIX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Baletowego o tytuł Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2020 oraz Finałowa Gala Gwiazd Baletu. Zgodnie z regulaminem termin zgłoszenia kandydatów na konkurs upływa z dniem 15.01.2020 r.
Fundacja Balet działająca w Polsce od 29 lat na rzecz dzieci i młodzieży artystycznie uzdolnionej, jest pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu baletowego z udziałem najlepszych absolwentów polskich i europejskich szkół baletowych Złote Pointy (od 2002 roku konkurs ogólnopolski, zasięg międzynarodowy uzyskał w roku 2008). Jest to jedyny międzynarodowy konkurs dla najlepszych absolwentów szkół baletowych w Polsce, a zarazem prestiżowe wydarzenie kulturalne w regionie.
Uczestnicy po raz 13 będą walczyć o tytuł Laureata Złote Pointy. Przyznawany jest też tytuł dla Najlepszego Absolwenta Szkół Baletowych w Polsce - historia przyznawania przez Fundację Balet tego tytułu sięga 1994 roku. W 2020 roku już po raz 27 zostanie przyznany dla absolwenta polskiej szkoły baletowej. Jednocześnie odbywa się konkurs o stypendia artystyczne Fundacji Balet dla uczniów polskich szkół baletowych. Poza wsparciem finansowym, uczestnicy mają możliwość zdobyć również inne nagrody czy wyróżnienia w postaci krajowych lub zagranicznych warsztatów tanecznych. Jedną z nagród dla uczestników konkursu są wakacyjne warsztaty taneczne na Florydzie, fundowane przez Vladimira Issaeva – baletmistrza i dyrektora Arts Ballet Theatre of Florida. Podczas Finałowego Koncertu oprócz laureatów i wyróżnionych absolwentów, będziemy mieli okazję podziwiać zaproszonych artystów – laureatów poprzednich edycji konkursu, jak również zobaczyć prezentację tegorocznych absolwentów i uczniów Poznańskiej Szkoły Baletowej.
Niewątpliwie jest to największe wydarzenie promujące sztukę baletową w Szczecinie, regionie zachodniopomorskim. Jest to również jedyny konkurs w Polsce dla adeptów sztuki baletowej, który został na stałe wpisany w kalendarz imprez Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz posiada rekomendację Ministra Kultury.
Konkurs organizowany jest w partnerstwie z Teatrem Polskim w Szczecinie, Związkiem Artystów Scen Polskich, Centrum Edukacji Artystycznej, Instytutem Muzyki i Tańca, Stowarzyszeniem Autorów ZAiKS oraz Arts Ballet Theatre of Florida. Patronat nad konkursem objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego i Prezydent Miasta Szczecin, patronat medialny: TVP Kultura, TVP 3 Szczecin, Radio ESKA, Kurier Szczeciński.

Uczestnicy konkursu oceniani są przez Międzynarodowe Jury, w skład którego wchodzą cenieni baletmistrzowie, tancerze i choreografowie, między innymi:
• Przewodniczącą Jury - Beata Książkiewicz – profesor Uniwersytetu Muzycznego w Warszawie, tancerka, pedagog, dyrektor Szkoły Tańca i Baletu „Fouette” w Poznaniu;
• Ewa Głowacka – pierwsza solistka Teatru Wielkiego-Opery Narodowej w Warszawie, pedagog, baletmistrz;
• Rosa Olympia Estrella – tancerka, choreograf, pedagog flamenco i klasycznego tańca hiszpańskiego;
• Vladimir Issaev – baletmistrz, dyrektor Arts Ballet Theatre of Florida;
• Piotr Nardelli – solista baletu XX Wieku Maurice’a Bejarta, pedagog, współtwórca prywatnej szkoły baletowej „Balletomania” w Brukseli;
• Andrzej Ziemski – solista baletu XX Wieku Maurice’a Bejarta, pedagog, współtwórca prywatnej szkoły baletowej „Balletomania” w Brukseli;
• Ewa Wycichowska – prof. dr hab., tancerka, choreograf, pedagog, profesor sztuk muzycznych, kierownik Zakładu Tańca Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie;
• Krzysztof Szymański – tancerz, choreograf, pedagog – ekspert z ramienia sekcji Tańca i Baletu ZASP;
• Uran Azymov - choreograf, pedagog (Białoruś)
Lekcje konkursowe dla stypendystów prowadzi – Uran Azymov, dla absolwentów – Andrzej Ziemski akompaniator – Sylwia Janicka
Stypendystów ocenia Kapituła Fundacji Balet przy wsparciu Jury Głównego Konkursu w składzie:
• Maria Andrzejewska – Prezes Zarządu Fundacji Balet
• Warcisław Kunc - prof. dr hab. sztuk muzycznych, dyrygent
• Adam Opatowicz - dyrektor Teatru Polskiego w Szczecinie
• Grzegorz Kotek - wieloletni solista baletu w Szczecinie
• Dorota Stankiewicz - wieloletnia solistka baletu w Szczecinie

Uczestnicy prezentują się podczas dni konkursowych w choreografiach klasycznych i współczesnych.

PROGRAM:
• 31.03.2020 Przyjazd uczestników
• 1.04.2020 g.17.00 I Dzień Konkursowy - Taniec Klasyczny
• 2.04.2020 g.17.00 II Dzień Konkursowy - Taniec Współczesny
• 3.04.2020 g.19.00 Finał Konkursu MIĘDZYNARODOWA GALA GWIAZD BALETU (w programie: cz. I tańczą laureaci konkursu, cz. II tańczą zaproszeni goście)
• 4.04.2020 Wyjazd uczestników
, ZESPOŁY